Parents and Teachers: Support Ducksters by following us on Ducksters Facebook or Ducksters Twitter.
Ducksters Educational SiteDucksters Educational Site
History Biography Geography Science Games

Advertisement
Math >> Money and Finance

Money Math

Word Problems with Multiplication and Division

Below are money word problems that use multiplication and division. The student will also need to understand the units of United States currency including coins (dimes, nickels, etc.), cents, and dollars.

1) Joey makes $250 each month. How much money will he make in a year?

Answer:

$250 x 12 = $3000

He will make $3000 in a year.



2) Sophia wants to buy 14 oranges. The oranges cost 35 cents each. How much money will 14 oranges cost?

Answer:

14 x 35 = 490 cents or $4.90



3) If you purchased 24 pencils for $5.28. How much did each pencil cost?

Answer:

$5.28 ÷ 24 = $0.22 or 22 cents each



4) Anna is trying to save her money for a new bike. Each week she puts $5.50 in savings. The bike she wants to buy costs $88. How many weeks will it take her to save enough money to buy the bike?

Answer:

88 ÷ 5.50 = 16

It will take her 16 weeks to save enough money.



5) Benjamin went to the clothes store and purchased a blue shirt for $18.45, a red shirt for $22.18, a green shirt for $28.97. What was the average price he paid for a shirt?

Answer:

To figure the average we must total the cost of the shirts and the divide by the total number of shirts (which is three).

$18.45 + $22.18 + $28.97 = $69.60 total cost

$69.60 ÷ 3 = $23.20.

The average price that Benjamin paid for a shirt was $23.20.



6) A gallon of gas costs $2.90. How much would it cost to fill up a car with a 15 gallon tank?

Answer:

$2.90 x 15 = $43.50



7) At the store you see two sizes of peanut butter jars. One size is 23.96 ounces and sells for $5.99. The other size is 12.5 ounces and sells for $3.00. Which is the better deal per ounce?

Answer:

Figure out the per ounce price of the first jar:

$5.99 ÷ 23.96 ounces = .25 or 25 cents per ounce

Now, figure out the per ounce price of the other jar:

$3.00 ÷ 12.5 ounces = .24 or 24 cents per ounce

The second jar is a better deal because it is less money per ounce.



8) The bill at a restaurant is $38.00. The service was good, so you decide to tip 20%. What is the new total with tip included?

Answer:

First figure out the tip:

$38.00 x .2 = $7.60

Another way to figure this out is to move the decimal over one place and double the amount. This would be $3.80 x 2 which is $7.60.

Next, add the tip to the bill:

$38.00 + $7.60 = $45.60



9) Alice purchased 18 bolts of cloth. Each bolt has 12 yards of cloth. A yard of cloth costs $2.35. How much money did all the cloth cost Alice?

Answer:

First figure out how much each bolt of cloth cost:

12 yards times $2.35 for each yard = 12 x $2.35 = $28.20 per bolt

Now multiply the bolt cost by the number of bolts purchased:

18 bolts x $28.20 = $507.60

Alice spent $507.60 total on cloth.



10) Three friends made $435 together each month for a year cleaning houses. At the end of the year they divided the money evenly. How much money did each friend earn for the year?

Answer:

First figure out how much money they made together in a year:

$435 x 12 = $5220

Divide the total up between the three friends:

$5220 ÷ 3 = $1740

Each friend made $1740.



Learn More about Money and Finance:

Personal Finance

Budgeting
Filling out a Check
Managing a Checkbook
How to Save
Credit Cards
How a Mortgage Works
Investing
How Interest Works
Insurance Basics
Identity Theft

About Money

History of Money
How Coins are Made
How Paper Money is Made
Counterfeit Money
United States Currency
World Currencies
Money Math

Counting Money
Making Change
Basic Money Math
Money Word Problems: Addition and Subtraction
Money Word Problems: Multiplication and Addition
Money Word Problems: Interest and Percent

Economics

Economics
How Banks Work
How the Stock Market Works
Supply and Demand
Supply and Demand Examples
Economic Cycle
Capitalism
Communism
Adam Smith
How Taxes Work
Glossary and Terms

Note: This information is not to be used for individual legal, tax, or investment advice. You should always contact a professional financial or tax advisor before making financial decisions.
Math >> Money and Finance

Advertisement


More polls

Advertisement
February is
Black History Month

Learn more about the history of African-Americans at these links

African-American Biographies

African American
Civil Rights
Ads help keep us free. Upgrade to remove.
Ads help keep us free. Upgrade to remove.





About Ducksters Privacy Policy   

Go Ad Free - Remove Ads

Follow us on Ducksters Facebook or Ducksters Twitter

This site is a product of TSI (Technological Solutions, Inc.), Copyright 2017, All Rights Reserved. By using this site you agree to the Terms of Use.