Money Math
Counting Money
Counting money is an important skill you will use in everyday life. You will need to know how much the different coins and bills are worth and how to add.
Dollars and Cents
The first thing to know is that money is counted in dollars and cents. One cent is equal to 1/100th of a dollar. In other words, each dollar is worth 100 cents.
Value of Coins
Here are the most used United States coins you need to know for counting money. These coins are all counted in cents.
Penny 1 cent 

Nickel 5 cents 

Dime 10 cents 

Quarter 25 cents 
Bills are counted in dollars. Here are the most used bills you need to know for counting money:
1 dollar bill  
5 dollar bill  
10 dollar bill  
20 dollar bill 
When you add coins you add the cents. Every 100 cents is 1 dollar. So if you get more than 100 cents that becomes a dollar. For example, if the coins add up to 115 cents, that is called 1 dollar and 15 cents. If they add up to 345 cents, that is called 3 dollars and 45 cents.
Example Problem 1
Count the following coins:
Answer: There are 2 quarters, 1 nickel, and 2 pennies. This is 25 + 25 + 5 + 2 = 57 cents.
Example Problem 2
Count the following coins:
Answer: There are 3 quarters, 6 dimes, 2 nickels, and 2 pennies. This is 75 + 60 + 10 + 2 = 147 cents = 1 dollar and 47 cents = $1.47
Adding Bills
When you add bills together you do it in dollars. Adding bills is pretty easy. A good way to add bills is to add the larger bills first, then the smaller ones. You can count them out this way. For example, if you had two $20 bills, three $10 bills, and four $1 bills you would start with the twenties and keep adding them together like so: 20, 40, 50, 60, 70, 71, 72, 73, 74. The total is $74.
Example Problem 3
Count the following bills:
Answer: Adding up the value of the bills gives you 20 + 10 + 5 + 5 + 1 + 1 = $42
Adding Coins and Bills
When adding coins and bills, it is usually easier to 1) add up all the coins, 2) add up the bills, and finally, 3) add the two totals together.
Example Problem 4
Count the following bills and coins:
Answer:
First count the change of 3 quarters and four dimes which equals = 75 + 40 = 115 cents = 1 dollar and 15 cents.
Next count the bills which equals = 10 + 5 + 1 = 16 dollars
Now add them together 1 dollar + 16 dollars + 15 cents = 17 dollars and 15 cents = $17.15
Example Problem 5
Count the following bills and coins:
Answer:
First count the change of 2 quarters, four dimes, and 3 nickels which = 50 + 40 + 15 = 105 cents = 1 dollar and 5 cents = $1.05
Next count the bills which equals = 20 + 10 = 30 dollars = $30
Now add them together = 30 dollars + 1 dollar + 5 cents = 31 dollars and 5 cents = $31.05
Learn More about Money and Finance:
Note: This information is not to be used for individual legal, tax, or investment advice. You should always contact a professional financial or tax advisor before making financial decisions.
Math >> Money and Finance