Parents and Teachers: Support Ducksters by following us on Ducksters Facebook or Ducksters Twitter.
Ducksters Educational SiteDucksters Educational Site
History Biography Geography Science Games

Advertisement
Math >> Money and Finance

Money Math

Word Problems with Addition and Subtraction

Below are money word problems that use addition and subtraction. The student will also need to understand the units of United States currency including coins (dimes, nickels, etc.), cents, and dollars.

1) You want to buy a notebook that costs $5. You have $3. How much more money do you need to buy the notebook?

Answer:

$5 - $3 = $2

You need $2 more to buy the notebook.



2) You want to buy two video games. One costs $12 and the other $19. How much money do you need?

Answer:

$12 + $19 = $31



3) Abby wants to buy a new purse for $23.57. She gives the cashier a $20 bill and a $10 bill. How much change does she get back?

Answer:

First figure out how much Abby gave the cashier.

$20 + $10 = $30

Now subtract the cost of the item from the $30.

$30 - $23.57 = $6.43

She will get $6.43 in change.



4) Hector is trying to save $1000. He currently has $747 in his bank account. He just earned another $25 by helping his dad do chores around the house and got $35 for his birthday. How much more does Hector need to save to meet his goal?

Answer:

First calculate how much Hector has.

$747 + $25 + $35 = $807

Now subtract that from his goal to find out how much he still needs.

$1000 - $807 = $193

Hector still needs to save another $193 to reach his goal of $1000.



5) Taylor is looking at buying a red shirt that costs $22.45 and blue shirt that costs $18.75. How much money does Taylor need to by both shirts?

Answer:

$22.45 + $18.75 = $41.20



6) Add up the total value of the following bills and coins: two $20 bills, one $5 bill, two quarters, one dime, three nickels, and eight pennies.

Answer:

First lets add up the bills:

$20 + $20 + $5 = $45

Next, add up the coins in cents:

25 + 25 + 10 + 5 + 5 + 5 + 8 (pennies) = 83 cents

The total is 45 dollars and 83 cents which equals $45.83.



7) Alex wants to buy a new bike for $159.98. He has saved up $107.42. How much more does he need to save to buy the bike?

Answer:

$159.98 - $107.42 = $52.56

Alex needs to save up another $52.56 to buy the bike.



8) The total on the cash register reads $72.85. You give the cashier four $20 bills. How much change do you get back?

Answer:

Four $20 bills is $20 + $20 + $20 + $20 = $80

Subtract the total from the $80 you gave the cashier:

$80 - $72.85 = $7.15

You should get $7.15 in change.



9) The Williams family has the following monthly expenses:

$600 food

$595 rent

$150.51 cell phone

$225.07 utilities

$230.78 clothing

They have an income of $2245.98 each month. How much can they save each month?

Answer:

First add up all the expenses:

$600 + $595 + $150.51 + $225.07 + $230.78 = $1801.36

Now subtract the expenses from the income:

$2245.98 - $1801.36 = $444.62

They can save $444.62 each month.



Learn More about Money and Finance:

Personal Finance

Budgeting
Filling out a Check
Managing a Checkbook
How to Save
Credit Cards
How a Mortgage Works
Investing
How Interest Works
Insurance Basics
Identity Theft

About Money

History of Money
How Coins are Made
How Paper Money is Made
Counterfeit Money
United States Currency
World Currencies
Money Math

Counting Money
Making Change
Basic Money Math
Money Word Problems: Addition and Subtraction
Money Word Problems: Multiplication and Addition
Money Word Problems: Interest and Percent

Economics

Economics
How Banks Work
How the Stock Market Works
Supply and Demand
Supply and Demand Examples
Economic Cycle
Capitalism
Communism
Adam Smith
How Taxes Work
Glossary and Terms

Note: This information is not to be used for individual legal, tax, or investment advice. You should always contact a professional financial or tax advisor before making financial decisions.
Math >> Money and Finance

Advertisement


More polls

Advertisement
February is
Black History Month

Learn more about the history of African-Americans at these links

African-American Biographies

African American
Civil Rights
Ads help keep us free. Upgrade to remove.
Ads help keep us free. Upgrade to remove.





About Ducksters Privacy Policy   

Go Ad Free - Remove Ads

Follow us on Ducksters Facebook or Ducksters Twitter

This site is a product of TSI (Technological Solutions, Inc.), Copyright 2017, All Rights Reserved. By using this site you agree to the Terms of Use.